Photobucket

vineri, 19 august 2011

Contiunut si esenta

Principala capcana de evitat este confuzia intre continut si esenta. Dictonul vechi ,,cunoaste-te pe tine insuti” indica spre esenta, adevarata ta identitate. Numele tau, nationalitatea, religia, opiniile tale, punctele tale de vedere politice, posesiile materiale,… ce iti place si ce nu iti place, dorinte, frici, ambitii, ca si modul cum te vezi ca un succes sau o ratare, bun sau rau – de fapt istoria ta personala si procesul de gandire – toate acestea sunt continut.


Tot continutul se supune legii efemerului, si daca incerci sa descoperi cine esti tu in interiorul continutului, vei simti frustarea iar si iar. Si asa cum a aratat Buddha, vei suferi. Suferi pentru ca tu iti obtii identitatea exclusiv din continutul vietii tale. Un alt cuvant pentru continut este forma. Acesta este egoul: identificarea cu forma. Cand nu te mai identifici cu forma, egoul nu mai controleaza nimic. Asa ca atunci cand iti dai seama ca nu esti forma, ceea ce va ramane este ceea ce esti tu cu adevarat.


Da, ai putea spune ca nu mai ramane nimic, dar nu-i asa. Ceea ce ramane nu este forma, ci ESENTA, careia i-am putea spune si spatiu interior. Spatiul din care toate formele vin si in care dispar. Filosofii antici chinezi l-au numit TAO. El este dincolo de timp. Este eternitatea, primordialul EU SUNT!



Cand sunt singur, cea mai adanca bucurie este sa fiu NIMENI!


Eckhart Tolle

0 comentarii: