Photobucket

miercuri, 20 iulie 2011

Gaseste calauza launtrica





* Ai în tine o călăuză, dar nu o foloseşti. Şi n-ai folosit-o atâta timp, atâtea vieţi încât nici măcar nu ştii de existenţa ei.
* Exişti numai atunci când încetezi să te mai gândeşti. În clipa în care nu mai gândeşti începe să lucreze călăuza lăuntrică. Raţiunea ta îndrumă greşit. Şi cea mai mare greşeală la care te împinge este să nu crezi în călăuza lăuntrică.
* Chiar dacă acea călăuză internă îţi spune “Mergi înainte!”, tu mai întâi trebuie să-ţi convingi raţiunea, şi astfel ratezi ocaziile. Intelectul ia timp, şi în timp ce cântăreşti, reflectezi, gândeşti, ai pierdut ocazia. Viaţa nu aşteaptă. Trebuie să trăieşti în prezentul clipei.
* Am pierdut contactul cu călăuza lăuntrică. Fiecare se naşte cu acea călăuză lăuntrică, dar ea nu e lăsată să lucreze, să funcţioneze.
* Nu gândi cu capul. De fapt, nu gândi deloc. Mişcă-te fără să gândeşti. Încearcă asta în câteva situaţii. Va fi greu pentru că din obişnuinţă, vei începe să gândeşti. Va trebui să nu gândeşti, ci să simţi lăuntric ce vine spre tine. S-ar putea ca de multe ori să te simţi derutat pentru că nu ştii dacă ceea simţi vine de la călăuza lăuntrică sau de la suprafaţa minţii. Dar curând vei ajunge să cunoşti diferenţa.
* Marii savanţi spun că ori de câte ori s-a făcut o mare descoperire, ea nu a fost făcută de minte ci de călăuza lăuntrică.
* Renunţă la minte şi lasă-te în grija călăuzei lăuntrice. Vechile scripturi spun că maestrul său guru – guru “exterior” – te poate ajuta doar să găseşti guru-ul lăuntric. Atâta tot. O dată ce, cu ajutorul lui, ţi-ai găsit guru-ul lăuntric, misiunea guru-lui exterior s-a încheiat.
* Ori de câte ori te afli într-o încurcătură şi nu ştii cum să ieşi din ea, nu te mai gândi şi lasă-te îndrumat de călăuza lăuntrică. La început îţi va fi frică, te vei simţi în nesiguranţă. Dar curând, când de fiecare dată vei ajunge la concluzia corectă, când de fiecare dată vei ajunge la uşa potrivită, vei prinde curaj şi vei căpăta încredere.
* Înţelepciunea vine din inimă, nu din intelect. Înţelepciunea vine din adâncul fiinţei, nu din cap. Chiar dacă te duce în pericol, intră în pericol, pentru că asta va fi calea ta şi a dezvoltării tale. Urmează-ţi călăuza lăuntrică, ai încredere în ea.

OSHO 

0 comentarii: