Photobucket

joi, 21 iulie 2011

Curajul



Dar ce este in realitate curajul? Cum poate fi el recunoscut? M-am intrebat mereu in ce masura curajosii sunt oameni ca toti ceilalti, care sfideaza frica, sau pur si simplu sunt inconstienti.
Curajul… este o provocare la adresa vietii si a mortii. Ne permite sa suportam cu resemnare durerile. Este cucerit reluand in fiecare zi urcusul.

Cui ii este frica, si are teama de viitor, trebuie sa lupte astfel incat previziunile funeste sa nu se adevereasca. Mintea umana este in stare sa invinga atitudinile gresite ale vietii si ne poate aduce pe calea adevarului.



Cand ne insoteste prea multa prudenta oriunde, curajul ramane ascuns in spatele lasitatii. Este corect sa se duca la bun sfarsit ceea ce trebuie facut, dar trebuie lasat un spatiu si viselor.

Curajul consta in tenacitatea cu care suportam suferinta si ceea ce ne infricoseaza. Adesea suntem prizonierii unor frici absurde pentru fapte care nu se vor intampla niciodata…

Curajul este ca dragostea – are nevoie de speranta care il hraneste.

Nu te-ai gandit niciodata la curajul onestitatii, la taria de cuget pe care trebuie sa o avem pentru a sti sa rezistam la tentatia de a face rau, la curajul de a spune adevarul ramanand noi insine?
Soarele si luna au curajul sa rasara in fiecare zi, in ciuda norilor si furtunilor. Natura are curajul sa se reinnoiasca mereu, infruntand instabilitatea anotimpurilor, frigul, caldura, ploile.

Plantele pe care le vezi au puterea sa creasca, un bob de grau, puterea de a rasari, o floare, de a se deschide la vederea Creatorului. Si totusi, de cele mai multe ori sunt plante mici si flori care nu-ti sar in ochi, dar, cu toate acestea, infloresc catre cer fara nici o teama.

Au curajul de a trai, de a muri, de a iesi din starea de apasare, de fiecare data cand terenurile pietroase le impiedica cresterea.

Si omul ar trebui sa aiba aceeasi tarie de cuget.

Frica si rusinea conditioneaza adesea multe persoane care se inchid in ele insele si sufera in liniste fara a cere ajutor…



Cel caruia nu ii este frica de nici un eveniment nu este mai puternic decat acela caruia ii este teama de tot.


Romano BATTAGLIA – "O inima curata"



1 comentarii:

Anonim spunea...

Curajul este, aş zice, o frică în care s-a pus ordine; ceea ce te ajută să te agăţi de partea de frică unde pierderile sunt mai mici.
Octavian Paler